Pàgines

dijous, 7 de febrer del 2013

Dijous Gras o Dijous Llarder

Avui, Dijous Gras o Llarder, també conegut com el "Dia de l'ou i el porc", "Dia de la truita" o "Dijous de les Llardufes" (Empordà), és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Hem sortit de la nostra escola i hem anat a esmorzar al parcs que hi ha a prop d’ella.

El costumari d'aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons.

Les celebracions a l'aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, pels Concursos i Mostres de Truites realitzats pels alumnes de les escoles i altres col•lectius i pels aplecs gastronòmics. Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d'exquisideses de la jornada.

El refranyer fa referència a aquesta jornada "Per Dijous Llarder botifarra menjaré" i "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas".

Us deixem unes imatges de la jornada.